Elindult a távmunka információs portál

távmunka információs portálA Digitális Jövőért Alapítvány gondozásában elindult az iwork.hu távmunka információs portál, ahol a felhasználók hasznos tanácsokat, információkat kaphatnak a távmunka világából. Úgy véljük, hogy az általunk üzemeltetett tájékoztató oldal hasznos tanácsot ad mindazon állástalan érdeklődőknek, akik alapvető szinten ismerik a számítógép használatát tudnak és akarnak is ezen a területen dolgozni. Tekintettel arra, hogy a legtöbb magyar cég munkaerőhiánnyal küzd így egy - egy megfelelő szintű akár projekt alapú távmunka lehetőség enyhíti a magyar KKV szektor munkaerőhiányát a munkavállalók pedig akár időszakos munkákon keresztül képesek arra, hogy a későbbiekben ezen projekt alapú megbízások által hosszú távú munkalehetőséget szerezzenek. Ehhez mindössze egy működő számítógépre és internetkapcsolatra lesz szükségük azoknak, akik ilyen területen (IT) vagy ilyen módon (távmunka) szeretnének munkát vállalni.

A portálunk elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a jövő munkavégzési technikáira, ezzekkel kapcsolatosan tájékoztatást nyújtson a hátrányos helyzetű munkavállalók számára:

  • legyenek akár pályakezdők vagy
  • nyugdíjasok,
  • elmaradott régiókban élő, helyi szinten munka nélkül maradottak.
  • Mozgásukban korlátozottak vagy egyéb fogyatékossággal élők.
  • Ideiglenesen a munka világából kiszorultak (pl. GYES / GYED lévők).

Miért jó a távmunka a munkavállalók részére?

- akár otthonról is végezhető,
- nincs munakábajárással eltöltött idő,
- projekt alapú munkákból akár állandó munkaviszony, saját önálló vállalkozás is felépíthető minimális vagy elenyésző kezdeti befeketetés mellett.
- Részmunkaidőben, saját időbeosztással végezhető.
- Nincs földrajzi kötöttség bárhonnan végezhető, nyelvismeret esetén akár külföldi munkavállalás itthonról.

Miért jó a távmunka a munkáltatónak?

- irodai, rezsi költségek csökkentése,
- projekt alapú megbízások.
- Kevesebb hiányzás, kisebb adminisztráció.
- Magasabb termelékenység.

Itt kell felhívni a figyelmet a csaló vállalkozásokra amelyek bizonyos összeg átutalása esetén könnyű otthoni munkát ígérnek távmunka címen. Információs oldalunkon sajnos kiemelt részt kellett szentelni ezekre az átverős módszerekere, mivel még manapság is terjedőben van. A lényeg, hogy sose utaljon semmilyen összeget előre ismeretlen magánszemélyeknek vagy cégeknek mert ebből sajnos munkája nem lesz csak kára származik belőle.

Portálunk sikerességét mutatja, hogy egyre többen keresnek meg bennünket konkrét távmunka lehetőségekkel, terveink között szerepel egy olyan adatbázis létrehozása ahol a fenti csalókat kiszűrve valódi munkalehetőségeket tudunk kínálni a weboldalunkat felkereső látogatók számára. A projekt alapjait már lefektettük jelenleg a megvalósításhoz Alapítványunk külső forrást keres.

Magyarországon jelenleg már nem a munkanélküliség hanem a munkaerő hiánya az egyik legnagyobb megoldandó probléma a munkaerőpiacon. A távmunka ha nem is az egyetlen megoldás erre a problémára de pontosan a hátrányos helyzetű munkanélküliek döntő többségének megfelelő alternatíva tud lenni egy távmunkahely.

Egy GYES/GYED-en lévő volt dolgozó gyermeke nevelése mellett lehetetlen feladat akár részmunkaidős, akár teljes munkaidős állást találni. Már a munkábajárás a gyermekért óvodába, bölcsödébe járás is olyan időszakba esik amikor legnagyobbak a dugók, nem beszélve a gyermek megbetegedésére amikor otthon kell lenni mellette. Azonban távmunkában a szabadidő kihasználható hatékony időbeosztással munkavégzéssel is eltölthető. Ezáltal egyrészt fizetés kapható, másfelől nem esik ki a dolgozó az aktuális trendekből, folyamatosan képezheti magát akár otthonról is.

Magyarországon óriási probléma, hogy a pályakezdők nem találnak maguknak megfelelő munkahelyet vagy elutasítják jelentkezésüket a gyakorlat hiánya miatt. Az sem elhanyagolható, hogy sok fiatal külföldön keres állást. A távmunka mindezen problémákra képes egyfajta megoldást adni: a pályakezdők távmunkával is képesek gyakorlatot szerezni és bizonyítani képességüket, megfelelőségüket amelyből akár állandó munkahelyet is szerezhetnek maguknak vagy önálló vállalkozást képesek lesznek minimális befektetés mellett elindítani. Távmunkában nincsenek földrajzi korlátok így akár külföldi munkavégzés is megoldható a munkaerőpiac jó néhány területén.

A hátrányos helyzetű régiókban élőknél, illetve a mozgáskorlátozottak vagy egyéb munkaképes de fogyatékossággal élő rétegek szempontjából a távmunka előnyeit talán felesleges is ecsetelni. Az Ő esetükben a távmunka sok tekintetben az egyedüli hosszútvávú megoldás az állandó munkavégzésre.

A távmunka tehát nem egy csoda de megfelelő tudás, eszközök és képesség valamint eltökétség birtokában a társadalom jelentős része visszaterelhető a munka világába mind a dolgozók, mint pedig a vállalkozások legnagyobb megelegédésére, ehhez azonban programokra, eszközökre és némi állami szerepvállalásra is szükség van. Az Alapítvány által a felhasználó igények alapján megtervezett iWork.hu 2.0 egy olyan projektszemléletű távmunkaközvetítő portál lehet, amely helyi sikeressége esetén akár a nemzetközi szintéren is bizonyítani képes azt, hogy a távmunka képes alternatívát állítani mind a munkanélküliségnek mind a munkaerőhiány problématikáját képes csökkenteni.